Vadouvan
Vadouvan is een super veelzijdig mengsel met o.a. ui, knoflook, kerrie en….. kokos! Vadouvan klinkt veel ingewikkelder dan nodig is: gebruik het gewoon in plaats van kerriepoeder en je wilt nooit meer iets anders. Je gebruikt het kruidenmengsel op bijvoorbeeld kip met Vadouvan, voor een vismarinade of voor een vadouvan curry. Zeker in combinatie met vis of ei is Vadouvan een aanrader! Denk bijvoorbeeld aan een eiercurry of aan gamba’s gemarineerd in Vadouvan. Als je eenmaal met Vadouvan gekookt hebt weet je: zo is het leven bedoeld.
Zoals al onze producten is ook Vadouvan een puur product, zonder toegevoegde geur- kleur- en smaakstoffen, omdat wij dat helemaal niet nodig vinden. Onze specerijen hebben helemaal geen poespas of MSG nodig, die zijn al lekker van zichzelf!
Lekker bij:
- In een hartige taart
- Bij groenten
- Over aardappels
- In een omelet of over een eitje
- Door stamppot
- Bij vis
- In een curry
- Bij peulruchten
Wat is Vadouvan?
Vadouvan is een kruidenmengsel dat door de Fransen uit India is meegenomen back in the days. Het is een kruidige, maar niet pittige blend die je heel goed als basis van veel gerechten kunt gebruiken. De hoofdbestanddelen van deze blend zijn knoflook en ui, waardoor jij niet meer met die vieze stinkvingers blijft zitten en wordt aangevuld met onder anderen peper, kruidnagel en gember, die voor een kruidige toon zorgen, de nootmuskaat voegt warmte toe en de kokos en de kardemom zorgen voor een licht zoetje. Chili kopt ‘m in met een heel licht pitje op het einde, maar zeker niet teveel.
Vadouvan kruiden kopen
Net als al onze producten is ook Vadouvan een 100% pure kruidenmix, zonder toegevoegde e-stofen, vulmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen, zodat je niet ongemerkt veel troep binnen krijgt. Ook gebruiken wij voor al onze producten heel weinig tot geen zout.
Hoe is Vadouvan ontstaan?
Back in the days, toen jij en ik nog lang niet bestonden, werd India voornamelijk overheerst door de Engelsen, maar ook de Fransen probeerden mee te doen. Frankrijk was vooral actief in het Tamil gebied; de oostkust van India. In India waren ze veel verder qua specerijen dan dat wij hier in Europa waren: de Engelsen kwamen thuis met kerrie en de Fransen werden verliefd op Vadouvan.
Vadouvan zelf maken?
Zelf gemaakt eten geeft natuurlijk altijd het fijnste gevoel. Wil je Vadouvan eens zelf maken? Natuurlijk kan dat: eenmaal gemaakt is je kruidenmengsel 2 jaar houdbaar.
In India worden in de zomer hele kilo’s ui fijngesneden, samen met knoflook en een hele rits aan andere kruiden. Niet elk Vadouvan mengsel bevat precies dezelfde kruiden, maar fenegriek en komijn zijn altijd essentieel. Naast de ui en de knoflook uiteraard.
Alle kruiden worden met behulp van olie tot een grove massa gemaakt. Laat deze massa 3 dagen rusten in een bakje, om de smaken goed vrij te laten komen.
Na 3 dagen volgt de magic: draai balletjes van het mengsel en leg ze ’s ochtends in de zon te drogen. ’s Avonds haal je ze weer binnen. Dit proces houd je 40 dagen vol, terwijl je elke ochtend weer opnieuw tot mooie knappe balletjes rolt. Na deze 40 dagen is er voldoende vocht uit de balletjes verdwenen en hebben ze genoeg zonlicht opgevangen (hadden we al gezegd dat dit proces in Nederland vrij lastig zou zijn?).
Niemand zei dat smaak voor niks kwam…. Maar het is wel een lekker verhaal.
Is Vadouvan gezond?
Het hoofdbestanddeel in onze Vadouvan is ui en knoflook, waar verschillende kruiden aan toegevoegd zijn zoals fenegriek, komijn, gember en peper.
In ui zitten enorm veel gezonde stofjes als ijzer, chroom, mangaan, kalium, tryptofaan, quercitine en alliitine. Deze stofjes worden gelinkt aan een bloeddrukverlagende werking, zijn goed voor hart en bloedvaten, werken tegen griep en verkoudheid, zorgen voor stevigheid in je gewrichten en ze vergroten ook nog eens je weerstand tegen schimmels en infecties. Zelfs tegen hooikoorts zou het helpen.
Mede door deze eigenschappen wordt ui niet voor niets een superfood genoemd; deze groente draagt bij aan je algehele gezondheid. Omdat ui en knoflook van dezelfde lookfamilie afkomstig zijn, gelden deze voordelen ook voor knoflook. Er is echter wel een verschil tussen de ui en de knoflook; het gehalte aan alliitine. Aliitine is verantwoordelijk voor die sterke knoflookgeur en is in feite een zwavelverbinding.
Deze verbinding is nou net het goede van dit bolletje. Als je de knoflook hebt gegeten, verspreidt de knoflook zich door jouw hele lichaam en doet hier zijn helende en heilzame werk (vandaar dus dat het dus zelfs uit je poriën kom).
Zorg er gewoon voor dat iedereen ze eet, dan ruik je elkaar niet meer.