Crop: 2021 – 2022. Smaakindicatie: Rietsuiker, chocolade & gedroogd fruit. Zetmethode Espresso: Espressomachine, espressokan volautomaat en met melk. Ontmoet de koffieboer: Koffieboer: ongeveer 20 boeren uit de Kachalu coöperatie Koffie: Colombia Kachalu, 100% biologisch en Rainforest Alliance gecertificeerd Plantage: 20 individuele plantages uit de Kachalu coöperatie Locatie: Santander regio Colombia De koffieboer: De Kachalu boerenorganisatie omvat meer dan 100 kleine koffieboeren die samenwerken in de regio Santander, in het noordoosten van Colombia. De organisatie is gestart in 1999. Het is daarmee een van de eerste projecten van de Colombiaanse koffieboeren organisatie FNC. Belangrijkste doelstelling: biologische koffie verbouwen in combinatie met zorg voor het regenwoud en een fatsoenlijke koffieprijs voor de individuele koffieboeren. Boot Koffie werkt sinds 2005 samen met coöperatie. De plantage en de koffie: De koffieboeren in de Kachalu regio hebben stukken grond van gemiddeld 7 hectare in het beschermde Kachalu regenwoud, gelegen op een hoogte van 1100-1900m. De koffiestruiken floreren door de grote diversiteit van o.a. natuurlijke schaduwbomen en bemesting door de meer dan honderd bijzondere vogelsoorten die er hun thuis hebben. Hierdoor is de koffie van zichzelf (bijna helemaal) klimaatneutraal. De koffie van de Kachalu organisatie heeft regelmatig hoge ogen gegooid koffie wedstrijden en heeft vele prijzen gewonnen voor ‘de beste rainforest koffie’. Boot Koffie proeft jaarlijks de koffies en koopt van de coöperatie de koffies die minimaal 84 punten scoren op de cupping tafel. Boot Koffie stelt jaarlijks een premie beschikbaar voor de beste 84+ koffies, zodat het de moeite waard is voor de koffieboeren om een hogere kwaliteit na te streven. Op dit moment is de koffie zelfs een 85+ koffie. Aan het begin van deze zomer (2022) is onze koffie inkoper Rick Maas naar de plantages geweest. Lees het mooie verslag in onze blog via onderstaande link: https://www.bootkoffie.nl/nieuws/koffiereis-vol-inspiratie-en-met-een-dosis-energie-naar-huis Hoe wordt koffie cafeïnevrij gemaakt? Boot besteedt heel veel aandacht aan deze koffie met name dat de smaak optimaal blijft. Dennis, Barend en Rick testen heel veel aan de proeftafel. Het mooie is dat je op geen enkele manier proeft dat hij cafeïnevrij is gemaakt. Hij is zo schoon, helder en mooi in balans: echte vreugde. Boot kiest bewust voor een volledig natuurlijk en biologisch gecertificeerd proces voor het cafeïnevrij maken van koffie. In 1988 ontwikkelde onze partner een gepatenteerd proces dat met behulp van natuurlijke kooldioxide onder relatief lage temperatuur en druk zijn werking doet. Dit bijzonder zacht proces met goede cafeïne-scheiding door toevoeging van CO2 garandeert een hoog behoud van de koffie componenten die zorgen voor aroma en smaak. Cafeïnevrij geluk door smaak! Het proces in het kort: De ongebrande koffie gaat nat in een afgesloten vat. Vervolgens wordt door middel van hogedruk CO2 toegevoegd waardoor er verdamping ontstaat. Door deze druk en verdamping wordt de cafeïne uit de boon gehaald en vervolgens afgezogen. Daarna wordt de koffie weer gedroogd tot het oorspronkelijke vochtgehalte. Er komen geen chemische middelen aan te pas. Organisatie: De individuele koffieboeren hebben hun eigen stukken grond en werken samen in de Kachalu organisatie. Educatie is een van de belangrijkste zaken bij het verbeteren van de koffiekwaliteit. Boot Koffie heeft van harte diverse projecten gesteund die bijdragen aan de teelt van kwalitatief betere koffie en een grotere opbrengst van het land, terwijl tegelijk de zorg voor het regenwoud op peil blijft. Bijzonder is dat veel van de boeren in de Kachalu coöperatie relatief grote stukken land, 7 hectare gemiddeld, hebben ten opzichte van het gemiddelde in Colombia, (1,5 hectare). Futureproof Coffee Collective: In de jaren 2020 en 2021 heeft Boot Koffie samen met de boeren in de Kachalu coöperatie deelgenomen aan een pilot met True Cost Accouting (TCA). Het berekenen van de werkelijke kosten van de koffie. De meeste koffieteelt veroorzaakt een enorme milieubelasting. Boot Koffie weet al jaren dat verbouwen van de hoogste kwaliteit koffie grote positieve effecten heeft op het inkomen van de koffieboer en de milieubelasting vermindert. De resultaten van de TCA-pilot waren echter nog veel beter dan Boot Koffie verwachtte: 1. 95% van de boeren haalt een leefbaar inkomen uit de koffieteelt. Een leefbaar inkomen in Colombia is ruim meer dan het geldende minimumloon in Colombia. 2. De prijs die Boot Koffie betaald voor de Kachalu koffie voldoet aan de ‘Fairtrade Living Income Reference Price’ Dat is royaal meer dan de wereldmarktprijs en de fair-trade prijzen. 3. De True Cost van de Colombia Kachalu koffie is zeer laag. Maximaal € 0,50 per kilo koffie. Dat betekent dat er door watergebruik, bodemerosie en CO2 uitstoot een ‘schade’ ontstaat van maximaal €0 ,50 per kilo. Ter vergelijking: de gemiddelde koffie i…
Colombia Cafeïnevrij Organic Kachalu Santander Espresso-250 gr verpakking
€9.50
Artikelnummer: 1248
Categorieën: Espresso koffie, Koffie