Waar komt Steranijs vandaan?
Steranijs (Illicium verum) lijkt qua smaak enorm veel op Anijs (Pimpinella anisum). Het is echter geen kruid zoals anijs. Steranijszaden zijn vruchtzaden van een boom die van oorsprong groeit in Vietnam en Zuid-West China, maar tegenwoordig in bijna heel Azië wordt geteeld. Steranijs heeft een zoete, warme drop-achtige smaak. Die wordt veroorzaakt door de stof Anethol, die je ook terugvindt in anijs en venkel.
Wat kun je allemaal met anijs?
Steranijs staat bekend om haar aroma van drop. Je vindt steranijs dan ook in veel snoepgoed van over de hele wereld, als alternatief voor anijs. In Azië is het een belangrijk ingrediënt van masala chai (India) en five-spice-powder (China). Ook in likeur wordt vaak anijs gebruikt, vooral in Galliano. Steranijs versterkt de smaak van vlees. Het kruid wordt daarom veel gebruikt in vlees- en gevogeltegerechten evenals gebak. De zoete geur is een perfecte combinatie met rijke eenden- en
Merk |
---|